Perfecte! Una taula de formatges és una opció fantàstica, ja sigui com a pica-pica, entrant o fins i tot com a postres. Aquí tens una descripció i una orientació de preus per a Mataró i voltants.
Descripció d’una Taula de Formatges
Una taula de formatges (o un assortiment de formatges) és una selecció curosament escollida de diferents tipus de formatge, presentada de manera atractiva i pensada per a la degustació. L’objectiu és oferir un ventall de sabors, textures i aromes.
Una bona taula de formatges sol incloure una varietat equilibrada, considerant:
- El tipus de llet: Combinant formatges de llet de vaca, de cabra i d’ovella.
- La textura i curació: Des de formatges tendres i cremosos fins a semicurats, curats i vells. Sovint s’hi inclou un formatge blau per a un contrast més potent.
- L’origen: A Catalunya tenim la sort de tenir una gran tradició de formatges artesans. Molts restaurants a Mataró ofereixen taules amb formatges catalans excel·lents com el Garrotxa (de pell florida), el Tou del Tillers, formatges de tupí o el formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, que té Denominació d’Origen Protegida (DOP).
Acompanyaments: Una taula de formatges gairebé sempre se serveix amb complements que n’arrodoneixen el sabor:
- Pans variats: Torradetes, pa de vidre o pa de pagès.
- Fruita fresca: Grans de raïm o talls de poma, pera o figues.
- Elements dolços: Codonyat, melmelades (de figa, tomàquet) o un rajolí de mel.
- Fruita seca: Nous, ametlles o orellanes.
És habitual que els formatges es presentin a la taula ordenats en el sentit de les agulles del rellotge, començant pel més suau i acabant amb el més intens, per poder-los tastar progressivament.